Lijkbezorgings tarieven

woensdag 27 mei 2015 14:25

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de zeer hoge lijkbezorgingstarieven in Terneuzen en de in 2014 voorgestelde tariefsverhoging van 9%. Mede n.a.v. onze vragen is er in maart 2015 opnieuw een informatiebijeenkomst geweest en het college komt a.s. november met een nieuw voorstel.

De ChristenUnie heeft het college de volgende overwegingen meegegeven:

Het aantal begravingen en het aantal gebruikers van de algemene begraafplaatsen is  harder teruggelopen dan volgens de prognoses. In 2014 overleden 529 personen, waarvan 155 werden begraven op de algemene begraafplaatsen. De meerderheid van de gemeenteraad heeft beslist dat de  begraafplaatsen kostendekkend geëxploiteerd moeten worden. Door daling van het aantal begravingen wordt dat steeds moeilijker. Door de hoge tarieven wordt het aantal begravingen nog minder. Een vicieuze cirkel!!

  1. Naast de grafrechten voor een particulier graf betaalt men in Terneuzen begraafkosten voor de teraardebestelling. Deze prijs is extreem hoog, 1898 euro. Hoe wordt dit bedrag onderbouwd?(De opbrengsten begraafkosten overtreffen de lasten ruimschoots, ons inziens. In 2012 185 begravingen 351.130 euro en in 2013 175 begravingen 332.150 euro)

  2. Dethon werkt met één ploeg voor alle begraafplaatsen. Kan de gemeente eigen materiaal en ambtenaar ook doelmatiger inzetten? Iedere kern heeft nu eigen materiaal.

  3. Katholieken en protestanten liggen gescheiden op de begraafplaatsen. Kan deze scheiding worden opgeheven en levert dit een kostenbesparing op?

  4. Waarom niet stoppen met de ruimingen? Of veel meer temporiseren. Er is plaats genoeg. (De enorme tariefsverhoging in 2011 was bedoeld om de ruimingen te financieren. De opbrengsten zijn echter integraal verwerkt in de exploitatie van de begraafplaatsen waardoor er nu geen apart budget meer is om de ruimingen te bekostigen).

  5. Er zijn begraafplaatsen waar zelden iemand wordt begraven b.v. de algemene begraafplaats  Philippine. Ook omdat daar een katholieke begraafplaats bij de kerk is. Kunnen deze begraafplaatsen worden afgestoten?

  6. Als nu van de 529 lijkbezorgingen er ongeveer 155 begravingen zijn op de algemene begraafplaatsen is de huidige kostentoerekening niet toereikend. Zal een forse tariefsverhoging daar verandering in brengen?

Begraven in de gemeente Terneuzen is (te) duur en dat is algemeen bekend. Dat is voor een groot gedeelte van de nabestaanden, naast andere overwegingen, een reden te kiezen voor cremeren en dat laatste niet in Terneuzen.

De wet van de prijselasticiteit (bij een hogere prijs neemt de vraag meer dan evenredig af) zorgt ervoor dat de exploitatie van de begraafplaatsen onder steeds grotere druk komt te staan. Daarnaast gaan sommige nabestaanden vanwege principiële argumenten kiezen voor begaven op Zuid- Beveland.

Afstappen van 100% kostendekkendheid is in eerste instantie een “must”. Daar redden we het niet alleen mee!

Om begraven en verlenging van grafrechten in de toekomst betaalbaar en daarmee een aantal begraafplaatsen in stand te houden, moet het beleid worden aangepast, de kostentoerekening onder de loep worden genomen en de begraafplaatsen gereorganiseerd.

Tenslotte in een groot aantal gemeenten worden begraafplaatsen onderhouden als herdenkings – en bezinnings - en laatste rustplaats uit respect voor de doden, ook als daar voor de gemeente een prijskaartje aan hangt.  Waarom dan niet in Terneuzen?

« Terug

Reacties op 'Lijkbezorgings tarieven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.