Aandacht voor ziekenhuizen in de regio en mededinging 1e lijn.

vrijdag 18 september 2015 17:36

Zeeuws Vlaamse zorgen over de zorg

Zo’n 10 jaar geleden lag de gemiddelde Zeeuws Vlaming geen nacht wakker van de zorg. In de publieke opinie zat niemand, afgezien van degenen die er mee te maken hadden, te piekeren over het PGB budget, de huishoudelijke hulp, vervoer voor mensen met een beperking etc. Ons ziekenhuis Zorgsaam stond in de top 10 van beste ziekenhuizen in Nederland, met goede service en allerlei vernieuwingen. Comfortabele kraamsuites, dottercentrum en goede samenwerking met UZ, maar ook Maria Middelares in Gent en met Brugge, deelnemingen in o.a. Dr Binkhorst Eyecenter (ooglasertechniek) zelfstandig behandelcentrum Cardiologie Centrum Zeeland BV, fusie met verzorgingshuizen en organisatie thuiszorg, eerste prijzen voor specialismen zoals neurologie, staande MRI scan, pharmafilter. Zorgsaam grootste werkgever ZeVla.

Aan de overkant ruzie en gekrakeel, tussen Walcheren en Goes, waar  het fusieziekenhuis moest komen en intussen Zeeuws Vlaanderen beconcurreren en de patiënten nog liever doorsturen naar Brabant of Rotterdam.

In 2014 is de situatie drastisch anders.

Forse bezuinigingen bij de transitie en decentralisatie van de jeugdzorg, wet maatschappelijke ondersteuning WMO, invoering van de Participatiewet.

Als klap op de vuurpijl een verlies van 25 mio bij Zorgsaam,  425 personeelsleden zijn ontslagen. Om in de toekomst wel een positief bedrijfsresultaat te realiseren moet nog 6 mio worden bezuinigd. Medio november a.s. wordt bekend gemaakt hoe de nieuwe organisatie er uit komt te zien.  Zeker is al de ontvlechting van ziekenhuis en ouderenzorg/thuiszorg en een verdere  daling van het aantal arbeidsplaatsen.

Intussen heeft ook ADZR Admiraal de Ruyter Ziekenhuis aan de overkant  een miljoenen verlies geleden afgelopen jaar.

De inwoners van Zeeland beginnen hun vertrouwen in zorg te verliezen. Partijen weigeren samen te werken, het belang van de instelling staat boven het  belang van de patiënt, boven het algemeen zorgbelang, het Zeeuwse eilanddenken. De provincie laat een verkenning uitvoeren door meneer de Beer in januari 2015  gepresenteerd. Daarna grijpt minister Schippers in.  Zij vindt dat zorgverzekeraar CZ moet bewegen voor adequate zorg in Zeeland in samenspraak met de bewoners en de zorgaanbieders. Dat mondt uit in het niet vrijblijvende  zorgplan Visie op zorg in Zeeland in 2025,  in juli aan de minister aangeboden. CZ ziet toe op de uitvoering van dit plan.

 Wat is nu de status aparte van Zeeland? En van Zeeuws Vlaanderen?

Zeeland heeft ongeveer evenveel inwoners als de gemeente Nieuwegein en Utrecht bij elkaar, maar is 18 keer zo groot. Dat is in een notedop wat hier speelt, zeker als je de zorg dichtbij huis wil leveren. De schaal, de afstanden, de arbeidsmarkt. En in het toeristenseizoen een enorme extra druk op de HuisArtsenPosten en de Spoed Eisende Hulp. Dat zorgt voor een fors kostenplaatje. In Zeeland lijken de ZBC’s als paddestoelen uit de grond te schieten.  Zonder binding met het hospitaal, betekent dat een verzwakking van de ziekenhuisinfrastructuur.

In Zeeuws Vlaanderen speelt daarnaast

  1.  De zuigkracht van Belgisch Vlaanderen. Als er geen goed geoutilleerd ziekenhuis in Terneuzen blijft, zullen de inwoners van West en Oost Zeeuws Vlaanderen zich nog meer richten op Belgische ziekenhuizen. Dat betekent een verdere afkalving van de Zeeuwse ziekenhuiszorg.
  2. De vergrijzing die zorgt voor een verschuiving en toename in zorgvraag is hier sterker dan elders.
  3. De moeizame pogingen om hoog opgeleide professionals te winnen voor de arbeidsmarkt.  Het gebruik van Belgische collega’s neemt af, want in een aantal specialismen is nu ook in België een schaarste ontstaan. De betaling is er beter geworden en de regeldruk minder.

Je kunt met freelancers werken, maar die zijn duur en kunnen zo weer weg zijn.

Terug naar het Zorgplan dat onomkeerbaar moet worden uitgevoerd.

Vraaggestuurde zorg is het uitgangspunt.

Zorg dichtbij huis, opgezet in een netwerkstructuur met integrale zorgcentra in de regio. D.w.z. servicepunten voor zorg en ondersteuning in de dorpen, die verbonden zijn met 1 ½ lijns centra in de hoofdkernen.

1 ½ lijn wil zeggen de huisarts de 1e lijn aangevuld met specialisten,( die  kunnen voor bepaalde ingrepen naar mensen toekomen). Dat integrale zorgcentrum, gezondheidscentrum onderhoudt nauwe relaties met de service punten in de dorpen en met de ziekenhuizen, thuiszorg, ouderenzorg en GGZ instellingen, WMO vanuit de gemeenten.

Dus de polikliniek, de seniorenkliniek in Hulst blijft bestaan , evenals het Antonius in Oostburg

Er komt 1 dienstdoende apotheker met 1 centraal nummer voor de avond, nacht en weekenddiensten voor heel Zeeland, medicijnen worden gebracht.

De medisch specialistische zorg moet over de twee ziekenhuizen worden verdeeld. Bekijken welke specialisatie op welke locatie het best kan worden uitgevoerd. Een reizend team specialisten kan goede diensten bewijzen. Acute ziekenhuiszorg wordt op beide locaties geleverd om te voldoen aan de 45 minuten bereikbaarheidsnorm.

Als in Zeeland niet aan de kwaliteitseisen wordt voldaan, volgt verwijzing of samenwerking buiten Zeeland en dat kan Brabant, Rotterdam, Gent zijn of zelfs verder weg voor hoog specialistische zorg.

Electieve medisch specialistische zorg kan ook plaats vinden in ZBC’s, alleen zolang dit niet ten koste gaat van de kernfuncties van de ziekenhuizen. Electief is b.v. plastische chirurgie.

De grote uitdaging is de komende 10 jaar de zieke zorg in Zeeland weer gezond te krijgen en te behouden.

Hieronder een impressie van de bespreking over de zorg met 2e kamerlid voor de CU Carla Dik-Faber, op vrijdagavond 18 september in het Churchillhotel te Terneuzen.

Op 18 september kwam Carla Dik naar Zeeland voor een werkbezoek aan ziekenhuis Zorgsaam, een bespreking over de huisartsenproblematiek en een openbare ledenvergadering van de Zeeuws Vlaamse ChristenUnie.
Hoog op de agenda stond het zgn. Randstad denken dat tal van problemen oplevert voor dunbevolkte - en grensgebieden. M.n. de specifieke behoeften van de kleinere ziekenhuizen, maar ook de moeilijke samenwerking door onwenselijke mededingingseisen. Allerlei facetten van de zorg in Zeeuws Vlaanderen kwamen in de vergadering aan bod. Ook de sluiting van de PAAZ afdeling in het ziekenhuis in Terneuzen. Carla keerde goed geinformeerd huiswaarts, om zo landelijk deze zaken en de gevolgen van specifiek beleid op de agenda te plaatsen.

\

« Terug

Reacties op 'Aandacht voor ziekenhuizen in de regio en mededinging 1e lijn.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.